SAM helpt u bij de eindsprint!

21-02-2018

Nieuwe ISO-normen

De ISO-normen 14001:2004 en 9001:2008 voor kwaliteit- en milieuzorg zijn over een half jaar niet meer van kracht. De overgangstermijn van de oude naar de nieuwe normen verloopt begin september 2018. Dat betekent dat uw bestaande certificaten vanaf die datum niet meer geldig zijn. Het is dus tijd om over te stappen naar de nieuwe normen.

Lees verder

SAM helpt u bij de eindsprint!

HLS-structuur

De nieuwe normen staan bekend om toepassing van de HLS-structuur: High Level Structure. Deze structuur maakt het voor organisaties en bedrijven makkelijk om hun managementsystemen voor kwaliteit, milieu en arbo te integreren.

Nieuwe onderdelen

Enkele belangrijke nieuwe onderdelen in deze normen zijn: 

  • milieubeleid ontwikkelen op meer strategisch niveau; 
  • aanspreekbaarheid en betrokkenheid directie; 
  • betrekken belanghebbende partijen; 
  • toepassing van levenscyclus perspectief; 
  • onderbouwing en invulling communicatie in- en extern; kwaliteit van informatief;
  • het infoblad geeft meer inzicht in de verschillen, deze worden met voorbeelden verduidelijkt. 

Verder zijn compliancemanagement, contextanalyse en competentiemanagement belangrijke nieuwe onderdelen in deze normen. 

Hoe voldoe ik aan de nieuwe normeisen?

SAM kan u adviseren bij het deze overstap. De afgelopen jaren begeleidden we al diverse bedrijven bij de overgang naar de nieuwe ISO-normen. We stellen met een handige GAP-analyse vast welke onderdelen nog ontbreken om te voldoen aan de nieuwe normeisen. Met een eenvoudig stappenplan helpen we u naar een systeem dat gereed is voor de toekomst.

MIDAS

U kunt ook gebruik maken van onze handige webbased tool MIDAS, een online managementsysteem. In deze tool kunt u alle taken, eisen en procedures eenvoudig toegankelijk maken voor iedereen in uw organisatie.

Wilt u overstappen?

Wilt u overstappen naar de nieuwe normen of meer informatie over ons programma Midas? Onze adviseurs komen graag een keer langs, neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.