Slimme innovatie voor lasafzuiging

12-11-2015

Ruim tien jaar dacht hij na over een bijzondere innovatie in de metaalsector. Dick Maayen van Maayen Machinebouw creëerde een unieke installatie voor de afzuiging van lasrook. Deze slimme installatie combineert afzuiging bij de bron met ruimte-afzuiging. Niet het een of het ander, maar allebei. De adviseurs van de stichting Adviescentrum Metaal keken mee bij dit proces. 

Lees verder

Slimme innovatie voor lasafzuiging

In de hal van Maayen Machinebouw in Oudewater wordt niet gek veel gelast. Er gaat jaarlijks zo’n 800 kilo lasdraad doorheen, dit komt neer op een paar minuten laswerk per dag. Er zijn vijf lasplekken in de loods, waarvan er inmiddels vier beschikken over de bijzondere afzuiginstallatie. Ook de vijfde plek wordt op termijn uitgerust met deze voorziening.

IDEE VANUIT EEN ANDERE BRANCHE 

Dick Maayen, de directeur van het metaalbedrijf, kwam jaren geleden al op het idee om iets slims te verzinnen voor de afzuiging van de lasplekken in zijn bedrijf. Na een voorlichtingsbijeenkomst van de Metaalunie liet hij zijn hersens kraken over een handige manier om aan de eisen voor lasrookconcentratie te voldoen. Het idee voor zijn oplossing deed hij op in zijn klantenkring. Bij producenten van diervoer is veel overlast door het stuiven van materiaal.

HOE WERKT ‘T? 

De installatie bestaat uit twee onderdelen: een bronafzuiger en een ruimte-afzuiger. Via een speciale klepsturing staan de twee onderdelen met elkaar in verbinding. 

Als een medewerker gaat lassen, schakelt automatisch de bronafzuiger in. Stopt het laswerk, dan loopt de bronafzuiger nog even door. Na enkele seconden schakelen de wisselkleppen over naar ruimteafzuiging. 

De lasrook die eventueel langs de bronafzuiger is opgestegen, wordt dan afgezogen door de ruimteafzuiger. Beide afzuigingen worden vervolgens gefilterd teruggevoerd in de hal. Hierdoor verliest Maayen geen energie voor ruimteverwarming. Door deze manier van lasafzuiging is er een efficiënte afzuiging van de lasrook.

STEEDS STRENGERE EISEN 

De overheid stelt steeds strengere eisen als het gaat om de lasrookconcentratie in een bedrijf. De maximale aanvaarde concentratie (MAC) moet zover mogelijk onder de 1 mg/m3 blijven. En ook al wordt er niet veel gelast bij Maayen, bij een wat grotere klus hoopt de rook zich snel op. 

Met deze installatie voldoet Maayen aan de wettelijke eisen die voor een veilige werkplek zorgen. En dat deze installatie ook een energiebesparing oplevert, is natuurlijk mooi meegenomen.