Vóór 5 december verplichte energie-audit voor grotere bedrijven

28-08-2015

Vanwege de Europese wetgeving moeten grotere bedrijven vóór 5 december 2015 een energie-audit moeten laten uitvoeren.

Lees verder

Vóór 5 december verplichte energie-audit voor grotere bedrijven

De Europese richtlijn EU Energy Efficiency Directieve (2012/27/EU) geldt voor ondernemingen met meer dan 250 medewerkers of met een omzet die groter is dan 50 miljoen euro. Het gaat om zo’n 3.000 bedrijven in Nederland. Daarvan nemen er reeds 1.100 deel aan een energieconvenant MJA3 of MEE, maar de 1.900 overige ondernemers moeten volgens de nieuwe regeling zelf in actie komen.

Tijdelijke regeling

Nederland loopt achter met de implementatie van de Europese richtlijn uit 2012, die bedrijven verplicht een energie-audit of energiebesparingsplan te laten uitvoeren. Ons land wilde de richtlijn onderbrengen in de nieuwe Omgevingswet, maar dat duurt Brussel te lang. Vandaar dat de Europese Unie Nederland recent op de vingers heeft getikt. In de Staatscourant van 15 juli jongstleden is een tijdelijke regeling over de implementatie van de regeling gepubliceerd.

Op tijd aan de slag

 Bedrijven die voor de verplichte audit in aanmerking komen, moeten op tijd aan de slag om de audit vóór 5 december uitgevoerd te hebben. Overigens ligt er voor bedrijven die al eerder energieonderzoeken hebben gedaan, vaak voldoende basis om de audit met succes te laten uitvoeren. En Stichting Adviescentrum Metaal kan ze daarbij ondersteunen.

Expertises

Energie

Meer over Energie