Externe veiligheid bij nieuwe vormen van duurzame energie: lithium-ion batterijen, energieopslagsystemen (EOS) en waterstofopslag
11-11-2024
De opkomst van duurzame energie brengt nieuwe gevaren voor uw bedrijf en de omgeving met zich mee. Bedrijven die gebruikmaken van lithium-ion batterijen en waterstofopslag moeten zich bewust zijn van de risico’s zoals brand, gifwolken en explosies. In deze nieuwe situaties is het belangrijk om stil te staan bij de te nemen maatregelen voor het waarborgen van de externe veiligheid – hier staan we in dit artikel bij stil.
Lithium-ion batterijen: voorbereiding op PGS 37-1 en PGS 37-2
De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) richtlijnen 37-1 en 37-2 zijn ontworpen om bedrijven te helpen veilig om te gaan met lithiumhoudende batterijdragers en energieopslagsystemen (EOS):
- PGS 37-1 richt zich op de veilige installatie en het gebruik van lithium-ion batterijen in EOS.
- PGS 37-2 behandelt de opslag van lithium-ion batterijen en accu’s in magazijnen.
Deze richtlijnen worden medio 2025 verankerd in de wet, waardoor naleving verplicht wordt. Het opslaan van lithiumhoudende batterijen en het beheren van een energieopslagsysteem worden dan beschouwd als een milieubelastende activiteit onder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Hoewel naleving nog niet verplicht is, kunnen gemeenten al wel om naleving vragen via de zorgplicht of wanneer de toepassing van PGS 37 met een maatwerkvoorschrift is vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een melding is gedaan voor het plaatsen van een EOS bij uw bedrijf om de energie van de zonnepanelen op te vangen. In dat laatste geval is de PGS-richtlijn functioneel ondersteunend aan een milieubelastende activiteit die in het Bal is aangewezen. Door nu maatregelen te treffen, kunnen bedrijven zich voorbereiden op toekomstige verplichtingen en inspecties. Dit voorkomt dat er later eventuele aanpassingen nodig zijn, en kan dus schelen in de kosten en in operationele verstoringen.
Waterstofopslag: risico’s en maatregelen
Sommige bedrijven maken al gebruik van waterstof voor hun productieproces – vaak opgeslagen in horizontale tubes – of voor energieopwekking. Het opslaan en gebruik van waterstof kan, bij een ongeluk of verkeerd gebruik, voor brand en een explosie zorgen. Hoewel er nu nog geen specifieke richtlijnen zijn voor de opslag van waterstof, is het belangrijk om gepaste maatregelen te nemen om de externe veiligheid te waarborgen. Hierbij geldt dat de handhaving van veiligheidsmaatregelen bij waterstofopslag afhangt van de specifieke situatie van het bedrijf. Bedrijven moeten daarom zowel de eigen risico’s als de risico’s voor de omgeving in kaart brengen en passende maatregelen nemen.
Hulp bij risicobeoordeling en maatregelen
Als Stichting Adviescentrum Metaal helpen wij bedrijven bij het beoordelen van de risico’s en het implementeren van de benodigde maatregelen voor zowel lithium-ion batterijen als waterstofopslag. Wij bieden ondersteuning bij:
- Lithium-ion batterijen: Beoordelen of activiteiten voldoen aan PGS 37-1 en PGS 37-2 en welke maatregelen nodig zijn.
- Waterstofopslag: Modelleren van externe veiligheidsrisico’s en bieden van oplossingen om een veilige situatie te waarborgen. Zo kunnen we inzichtelijk maken hoe ver de warmtestraling is bij een ongeluk waarbij waterstof vrijkomt en of er brand ontstaat. Aan de hand hiervan kunnen gepaste veiligheidsmaatregelen genomen worden, zoals het plaatsen van een legioblokken muur.
Blijf op de hoogte
We houden onze deelnemers op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de PGS 37-1, PGS 37-2 en de opslag van waterstof. Heeft u meer informatie of ondersteuning nodig? Neem dan gerust contact met ons op.
Lees ook: