2019: het jaar om te kiezen voor duurzame koeling

12-02-2019

We zitten nog in de winter. Maar voor u het weet staat de zomer weer voor de deur. Hét seizoen dat vraagt om de juiste koeling en ventilatie van industriële werkomgevingen. Als Stichting Adviescentrum Metaal adviseren we metaalondernemers onder andere over veilige en duurzame klimaatsystemen. Ook ondersteunen we bij de aanvraag van subsidies en regelingen.

Lees verder

2019: het jaar om te kiezen voor duurzame koeling
2019: het jaar om te kiezen voor duurzame koeling
2019: het jaar om te kiezen voor duurzame koeling
2019: het jaar om te kiezen voor duurzame koeling

Adiabatische koeling: veilig en duurzaam

Adiabatische koeling is een vorm van natuurlijke koeling: gebaseerd op het koelen van de lucht door verdamping van water. De energie die het water nodig heeft om te verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. Hierdoor koelt de lucht af. En hoe warmer de buitentemperatuur? Des te efficiënter de verdampingskoeling werkt. Dit maakt deze vorm van koeling veel energiezuiniger dan een conventioneel systeem. Ook zijn de investering en het totale kostenplaatje vaak aanzienlijk lager.

Onderweg naar de Frisse Fabriek 

Omdat elke fabriek of productiehal andere klimatologische omstandigheden kent, is een standaardoplossing ontoereikend. Juist voor grote industriële ruimtes in bijvoorbeeld de metaalindustrie is adiabatische koeling heel geschikt. Dit klimaatsysteem past zich doorlopend aan aan de omstandigheden binnen en het weer buiten. Zo zorgt het voor een comfortabel werkklimaat: een prettige temperatuur in alle seizoenen en een continue schone frisse lucht.

Fabrieken en productiehallen die voldoen aan kwaliteitsnormen op het gebied van temperatuur, ventilatie en schone lucht komen in aanmerking voor het Frisse Fabriek certificaat. Dit certificaat heeft Colt in het leven geroepen om een gezond, veilig en duurzaam werkklimaat te borgen.

Metaalondernemers over adiabatische koeling

Bij Blueprint Automation, een Woerdense verpakkingsmachinebouwer, liep de temperatuur in de productiehal zomers op tot wel 32 graden. “Onwerkbaar!”, vertelt Dick van Weenen, Strategic Buyer bij Blueprint Automation. “We zijn heel tevreden met dit koelsysteem. Afgelopen zomer koelde het systeem ’s nachts stevig, zodat de temperatuur ’s ochtends veel beter was. Deze temperatuur konden we goed op peil houden door overdag op een rustig niveau te koelen.”

Mark van Rooyen, eigenaar van Pretec Precisietechniek, vertelt over hun ervaring met het koelsysteem van Colt: “’s Zomers werkt het subliem! Het stabiele en prettige binnenklimaat verhoogt de tevredenheid en de productiviteit van de medewerkers. Bovendien blijven er geen rookgassen vanuit de productie meer hangen. Die voert het systeem af naar buiten.”

Begeleiding bij een geschikt koelsysteem

Stichting Adviescentrum Metaal helpt de metaalondernemer aan een geschikt koelsysteem. Mark van Rooyen van Pretec Precisietechniek: “Emiel van Wassenaar, adviseur vanuit Stichting Adviescentrum Metaal, heeft ons geholpen ons werkklimaat te verbeteren. Zijn begeleiding is heel goed bevallen: samen zijn we gaan kijken naar verschillende klimaatsystemen. Vervolgens heeft hij samen met Colt de installatie van hun koelsysteem bij ons op poten gezet.”

Ondersteuning bij aanvraag subsidies en regelingen

Naast advies over klimaatsystemen bieden we ondersteuning bij de aanvraag van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE-subsidie) en de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale subsidie waarmee de vennootschapsbelasting verlaagd wordt. Deze subsidie vragen we vaak aan voor klanten en het voordeel kan behoorlijk oplopen.

Energietransitie: een hot item voor subsidies

Energietransitie is een onderwerp dat op dit moment goed gesubsidieerd wordt. Hieronder valt ook adiabatische koeling. Zo moedigt de overheid aan om de overstap te maken naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne-, en windenergie. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • elektrificatie
  • gebruik van waterstof
  • toepassen van isolatie voor procesinstallaties

Advies over klimaatsystemen of subsidies en regelingen

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen begeleiden bij het verbeteren van het binnenklimaat? Of wilt u hulp bij de aanvraag van subsidies of regelingen? Neemt u gerust contact met ons op.

Expertises

Duurzaamheid

Meer over Duurzaamheid

Energie

Meer over Energie

Milieu

Meer over Milieu