BEWUSTER EN BETER OMGAAN MET ENERGIE

14-09-2020

Elke vier jaar moeten ondernemingen een Energy Efficiency Audit (EED) laten opstellen. Deze brengt het actuele energieverbruik in beeld, evenals de besparingsmogelijkheden. Zo ook bij Trioliet, fabrikant van voertechniek voor de melkveehouderij. Trioliet heeft de EED de voorlaatste en ook deze keer laten opstellen door Erik Schepers, adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid. 

Lees verder

BEWUSTER EN BETER OMGAAN MET ENERGIE

"De samenwerking met Stichting Adviescentrum Metaal is vier jaar geleden heel goed bevallen. Toen heeft Erik alle onderdelen waar Trioliet energie verbruikt inzichtelijk gemaakt en dit vertaald naar een keurig rapport met duidelijke grafieken", vertelt KAM-manager Gerco Posthumus. Het was dan ook een logische stap om de nieuwe EED-aanvraag opnieuw uit te zetten bij de stichting.

Dit keer gingen we voor de opname bij Trioliet - uiteraard - geheel coronaproof te werk, om zo het rapport op tijd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan te kunnen leveren. Verder hebben we Trioliet ontzorgd op het gebied van de informatieplicht erkende maatregelen.

Maatregelen voor energiebesparing

In het voorgaande EED-rapport heeft Erik Schepers de besparingsmogelijkheden op een rij gezet, waarvan Trioliet er verschillende heeft doorgevoerd. Zo voorkomen aanwezigheidsschakelaars dat lampen branden in ruimtes waar niemand is. "We hebben de aanwezigheidsverlichting toegepast in veel ruimtes: dat scheelt dus een hoop energie", aldus Gerco Posthumus.

Ook heeft Trioliet een nieuwe poedercoatinstallatie. "Met de nieuwe installatie hebben we 75% meer capaciteit met hetzelfde gas- en energieverbruik. Het deel dat we eerder uitbesteedden, kunnen we nu intern poederen. Dit scheelt transport, logistieke handelingen en extern gas- en energieverbruik", legt Gerco uit.

"Verder komt vervanging en besparing natuurlijk mooi samen. Nieuwe, energiezuinige airco's hebben bijvoorbeeld de plek ingenomen van oude airco's die aan vervanging toe waren." In een eerder bijna leegstaand kantoor dat nu weer in gebruik is, heeft Trioliet de oude airco's vervangen door een energiezuinig luchtbehandelingssysteem. "Bovendien zorgt het continu voor de juiste temperatuur, de juiste luchtvochtigheid en frisse lucht van buiten. Iets wat voor de medewerkers natuurlijk voordelen heeft, als je kijkt naar de Arbo-omstandigheden."

Het zelf opwekken van energie

Aanvullend op alle energiebesparingen heeft Trioliet ook gekeken naar het zelf opwekken van energie. Er liggen nu 4440 zonnepanelen op eigen dak. "Met de zonnepanelen zijn we helemaal zelfvoorzienend en leveren we zelfs wat terug", zegt Gerco Posthumus met enige trots in zijn stem.

Een sterk analytisch vermogen

Naast een prettige samenwerking en een zorgvuldig uitgewerkt rapport, is er nog iets wat Trioliet waardeert in de samenwerking met Stichting Adviescentrum Metaal. "Waar de adviseurs sterk in zijn, is het analyseren van digitale gegevens", zegt Gerco. "Ze hebben de informatie van onze slimme meters én die van de zonnepanelen samengebracht tot een totaalplaatje. Iets wat we zelf niet inzichtelijk hebben. Eerder hadden we enkel de informatie van losse rekeningen. Maar dit totaalplaatje heeft ons een veel beter inzicht gegeven in ons energiegebruik en -opbrengst."

Expertises

Energie

Meer over Energie