Fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie: EIA

08-04-2022

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u als ondernemer fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Eén van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw energie-investering op de Energielijst staat. Elk jaar actualiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deze Energielijst. Hieronder leest u meer over enkele wijzigingen voor het jaar 2022 en hoe wij u kunnen helpen bij het aanvragen van de EIA.

Lees verder

Fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie: EIA

Waterstof

Voor de transitie naar een klimaatneutrale samenleving speelt waterstof een belangrijke rol. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen zijn drie nieuwe energie-investeringen in de EIA-regeling opgenomen. Investeren in de volgende bedrijfsmiddelen kan u fiscaal voordeel opleveren:

  • productie van waterstof door middel van elektrolyse
  • stationaire opslag van waterstof
  • aansluiting op private waterstofnetwerken

Ledverlichting en collectief verwarmen

Verder brengen we graag de volgende twee wijzigingen onder de aandacht:

  • De levensduureis van ledverlichting is gewijzigd. Vanaf 2022 moet ledverlichting voldoen aan de levensduureis L90 en aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt.
  • Het collectief verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen met behulp van een bron en een warmtepomp is toegevoegd. Deze omschrijving is voornamelijk gericht op het vervangen van gasgestookte verwarming in bestaande gebouwen.

Tip voor EIA-subsidie: wees op tijd

Wilt u weten of uw energie-investering voldoet aan de toelatingseisen? Dan adviseren we u om dit op tijd te (laten) controleren. Voor de EIA-subsidie – waar voor het jaar 2022 een budget van €149 miljoen beschikbaar is – moet uw investering natuurlijk aan de eisen uit de regeling voldoen, maar moet de aanvraag ook binnen drie maanden na opdrachtverstrekking ingediend zijn. De opdrachtverstrekking is het moment dat beide partijen akkoord zijn en daarmee aan elkaar verbonden zijn. Een eventueel voorbehoud, wat onderdeel kan zijn van de opdracht, zorgt niet voor een andere datum van de opdrachtverstrekking.

Kunnen we u helpen met de EIA?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de EIA? Of wilt u laten controleren of uw energie-investering voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan gerust contact met ons op. We hebben ruime ervaring met het aanvragen van en controleren voor de EIA en helpen u graag verder.

Expertises

Energie

Meer over Energie