Kooistra Poedercoating ziet toekomst in 100% elektrisch

22-05-2019

Elektrisch verwarmde oven voor clean room lijn

Kooistra Poedercoating B.V. is een bedrijf in Drachten dat zich bezighoudt met poedercoaten van producten, een zogenaamde looncoater. Er wordt momenteel een nieuwe ‘clean room’ lijn gebouwd op basis van een elektrisch verwarmde oven. Daarmee kunnen ze in het najaar van 2019 overstappen van gas op een volledig elektrische lijn. Een primeur!

Lees verder

Kooistra Poedercoating ziet toekomst in 100% elektrisch

Een van de eersten in Nederland

Belangrijkste reden om over te gaan op een elektrische oven is: duurzaamheid en de toekomstige ontwikkeling van het gasvrij produceren. “De kosten zullen in eerste instantie hoger zijn voor wat betreft het energieverbruik, de onderhoudskosten van gasbranders en dergelijken zijn echter hoger, dus daar hopen we ons voordeel mee te doen.” Vertelt Emma Kooistra, mede-eigenaar. Ze heeft inmiddels een SDE-subsidie aangevraagd en toegewezen gekregen en gaan daarmee investeren in zonnepanelen, waarmee de energiekosten teruggebracht worden. Daarnaast beperken ze de CO2-uitstoot aanzienlijk en dat geeft ook voordelen, mocht er een CO2-belasting komen. Ze zijn een van de eersten die een elektrische oven op deze schaal gaan toepassen en hopen dat ook andere ondernemers dit voorbeeld gaan opvolgen.

De Clean room lijn 

Bij deze productielijn wil Kooistra Poedercoating B.V. het poedercoaten in een volledig stofvrije geconditioneerde ruimte gaan uitvoeren. Waardoor ze in staat zijn om aan de gevraagde kwaliteitseisen van de klanten te voldoen. Kooistra Poedercoating B.V. heeft hiervoor de elektrische aansluiting naar de nieuwe hal moeten verzwaren. Daarnaast is de productieruimte aangepast, is de vloer volledig van epoxy voorzien en hebben ze de gehele hal steriel wit laten spuiten. De productielijn is speciaal voor Kooistra ontworpen door Emotech uit Enschede, zodanig dat er volledig stofvrij gewerkt kan worden. De productielijn is dit voorjaar vanaf week 23 operationeel, de plaatsing van de zonnepanelen zal naar verwachting eind dit jaar, uiterlijk begin 2020 plaatsvinden.

Trots op bijzondere ontwikkeling

Emma Kooistra is trots op deze innovatieve ontwikkeling zodat ze toekomst bestendig en duurzaam kunnen produceren. En op deze manier op korte termijn concreet van het gas af kunnen. Ook Stichting Adviescentrum Metaal draagt deze innovatieve en duurzame ontwikkeling een warm hart toe en volgt deze ontwikkeling op de voet.

De markt

Kooistra is werkzaam voor de gehele metaalindustrie, waarbij ze zich richten op het kwalitatief hoogwaardige werk zoals laboratorium apparatuur, de medische sector en andere plaatwerkdelen waarbij het visuele aspect van groot belang is.

Bekijk hier de website van Kooistra Poedercoating B.V.

Advies nodig?

Ook gebruik maken van het advies en de expertises van de Stichting Adviescentrum Metaal? Word lid!

Enkele voordelen van het lidmaatschap:

  • advies van deskundige adviseurs
  • interessante workshops en thema-avonden
  • begeleiding
Contact
Bezoekadres:
Kelvinbaan 40
3439 MT Nieuwegein

Postadres:
Postbus 1461
3430 BL Nieuwegein

030-6930055
info@metaaladvies.nl