Milieu en Arbo: update wet- en regelgeving

04-11-2024

Bent u benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van milieu en Arbo? In deze updateservice vindt u de meest recente aanpassingen – deze keer volledig gericht op milieu. 

Herziening Richtlijn Industriële Emissies (RIE-richtlijn) 

De Raad van de Europese Unie heeft recent de RIE-richtlijn herzien om de regulering en het toezicht op industriële uitstoot te verbeteren. Deze herziening stelt strengere eisen aan sancties voor overtredingen en verplicht lidstaten om vergoedingen voor gezondheidsschade mogelijk te maken. 

Van Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3) naar Circulair Materialenplan (CMP)

Vanaf 1 januari 2025 wordt het LAP3 vervangen door het CMP. Dit plan richt zich op alle stappen in de keten om de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen. Het CMP vervangt de 85 sectorplannen door 7 ketenplannen en wordt verankerd in de Wet Milieubeheer, waardoor afvalverwerking juridisch bindend wordt. Dit biedt vergunningverleners duidelijke kaders en legt de focus op preventie, hergebruik en recycling. 

Wat betekent het CMP voor u?
Met de invoering van het CMP in 2025 moeten bevoegde gezagen en toezichthouders hier rekening mee houden bij hun besluiten, zoals omgevingsvergunningen en het omgevingsplan. Voor bedrijven kan dit betekenen dat vergunningen worden aangepast. Daarnaast biedt het CMP meer informatie over reparatie en hergebruik, circulair materialengebruik en het gescheiden houden van afvalstoffen. Het CMP ondersteunt bedrijven die innovatieve technieken ontwikkelen voor de verwerking van producten en materialen. 

Algemene Beoordelingsmethodiek (ABM)

De ABM is een cruciale stap in het Nederlandse waterbeleid voor het bepalen van de waterbezwaarlijkheid van stoffen en mengsels. Naast het informatiedocument ABM is er ook een bijgewerkte Excel-tool beschikbaar: de ABM Algemene Beoordeling Methodiek versie 23 september 2024, met geüpdatete (p)ZZS-lijsten. 

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Er is een nieuwe versie van de rapportagestandaarden (ESRS) gepubliceerd. Hoewel er geen inhoudelijke wijzigingen zijn doorgevoerd, zijn diverse teksten verduidelijkt. 

Subsidieregelingen laadinfrastructuur: SPRILA en SPULA

Nederland streeft naar uitstootvrij vervoer in 2050, en een goed laadnetwerk is essentieel. Onder de SPRILA-regeling kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor laadinfrastructuur op hun bedrijfsterrein. Ook is er geld beschikbaar voor advies over de haalbaarheid en uitvoering van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Deze regeling is open voor aanvragen tot dinsdag 31 december 2024, 12.00 uur. Voor meer informatie, zie: SPRILA Advies en SPRILA Aanschaf. 

Voor ondernemers die laadinfrastructuur willen aanleggen op publiek toegankelijke locaties voor zware elektrische voertuigen, biedt de SPULA-regeling mogelijkheden. Deze regeling is eveneens open voor aanvragen tot dinsdag 31 december 2024, 12.00 uur. Voor meer informatie, zie: SPULA. 

Kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over de wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van milieu en Arbo? Neem gerust contact met ons op. 

Expertises

Milieu

Meer over Milieu

Arbo & veiligheid

Meer over Arbo & veiligheid