Stichting Adviescentrum Metaal is ook kenniscentrum rond coronamaatregelen
12-06-2020
Voorlopig hebben ook de bedrijven in de metaalsector nog wel te maken met de maatregelen vanwege de coronacrisis. Dus is het van belang dat de bij ons aangesloten ondernemingen goed op de hoogte zijn van wat mag, moet en kan op dit gebied. “Bij de Stichting Adviescentrum Metaal beschikken we over veel kennis en praktische ervaring”, zegt Erik Schepers. “En die know how stellen we graag beschikbaar aan onze deelnemers en anderen die zijn geïnteresseerd.”
Eigen kenmerken metaalbranche
Natuurlijk gelden veel maatregelen die zijn gebaseerd op de RIVM-richtlijnen voor veel meer branches. “Denk aan de 1,5 meter afstand, thuisblijven bij verkoudheid, vaak de handen wassen en het dragen van mondkapjes waar dat nodig is”, somt Erik op. “Maar de metaalbranche heeft zo haar eigen kenmerken, die extra aandacht vereisen vanwege de corona.”
Schepers kent de branche inmiddels als zijn broekzak. “Al vele jaren kom ik regelmatig bij bedrijven in huis. Ik weet wat daar gebeurt, hoe ze werken en wat ze produceren”, zegt hij. Ook de afgelopen periode heeft Erik enkele bedrijven bezocht. “Ik heb gezien dat men in het algemeen echt zijn best doet zich aan de voorschriften te houden. Maar er doen zich ook situaties voor, waarin het lastig is om alles goed te doen. Zeker bij de werkzaamheden in de metaal is die 1,5 meter toch dikwijls een probleem.”
Praktische oplossingen en adviezen
Dat komt onder meer, doordat in de metaal meer dan in andere branches met machines wordt gewerkt, vaak in teams en ook nog eens in kleinere ruimtes. “Ik reken het vanuit de Stichting Adviescentrum Metaal tot mijn taak met praktische oplossingen en adviezen te komen”, aldus Erik Schepers. Hij somt er enkele op. “Het is sowieso goed om in een bedrijf één coronaverantwoordelijke aan te stellen”, zegt hij. “Iemand uit de leiding die precies op de hoogte is van de voorschriften en scherp in de gaten houdt of die wel worden nageleefd.”
Variëren met de begintijden
Maar er zijn meer maatregelen mogelijk; sommige nogal voor de hand liggend, andere wat minder. “Maar je moet overal voor openstaan”, stelt Schepers, “en ook out of the box denken.” Zo is het verstandig om zowel op kantoor als in de productie eenrichtingsverkeer in te voeren. Een andere maatregel om ervoor te zorgen dat mensen niet te dicht bij elkaar komen, is variëren met de begintijden. “Laat de mensen ergens tussen zeven en acht uur beginnen”, suggereert hij. “Nu is het vaak zo, dat iedereen tegelijkertijd binnenkomt en dat is niet echt handig bij onder meer de kleedhokken en de koffieautomaat.”
Schaften in kleine groepjes
Eenzelfde maatregel kan ook bij de schaft worden getroffen. “Natuurlijk is het voor de cateraar handiger om de lunch in één keer te verzorgen en ook maar één keer afwas te hebben, maar je kunt beter in kleine groepjes schaften”, aldus Erik. “Daar komt nog bij dat alleen grote ondernemingen een echte kantine hebben. Kleinere bedrijven moeten het vaak doen met een pantry, waar iedereen zijn eigen koffie pakt. Dat betekent onnodig veel contactmomenten.”
Minder contactmomenten
Schepers snapt heel goed, dat bij mensen die met hun vak bezig zijn al snel de aandacht vooral naar het werk uitgaat. “Ze willen dat goed doen en hebben de neiging de coronavoorschriften te ‘vergeten’. Dat is ook logisch. Als je met zijn tweeën een ketelinspectie moet doen, zit je al gauw dicht op elkaar. Gebruik dan zeker mondkapjes, probeer toch afstand te houden.” En misschien, suggereert Erik, is het ook wel mogelijk het werk qua volgorde anders in te delen, zodat de contactmomenten minder worden.
Het goede voorbeeld
Schepers beseft dat hij natuurlijk zelf het goede voorbeeld moet geven. “Volgende week moet ik weer naar een bedrijf, samen met een collega”, vertelt hij. “reken er maar op dat we gedurende het hele bezoek op 1,5 meter van elkaar blijven en onze mondkapjes bij ons hebben. Als we überhaupt wel welkom zijn met zijn tweeën. Ik ga dat eerst bij ze informeren.”
Vraagbaak
Maar hoe dan ook, of het nu ter plaatse is of op afstand, Erik Schepers treedt graag op als vraagbaak voor iedereen die vragen heeft over de coronamaatregelen. “Als Stichting Adviescentrum Metaal zijn we een kenniscentrum en die kennis delen we graag, ook op dit gebied. Dus wie met een vraag zit, kan me altijd bellen of mailen. En natuurlijk mogen praktische oplossingen ook worden gedeeld, graag zelfs!
PRAKTISCHE TIPS VAN DE METAALUNIE
De Koninklijke Metaalunie heeft op haar website praktische informatie staan over de implementatie van de RIVM-maatregelen binnen metaalbedrijven. Je vindt er diverse checklists met praktische tips om veilig te kunnen werken. Bekijk hier de checklists van de Koninklijke Metaalunie.
Arbo & veiligheid
Meer over Arbo & veiligheid